De Pardoesjes

Zondagmorgen, 10.00 uur, Villa Pardoes. De liedjesmachine staat klaar, de zitzakken liggen klaar, de muziek staat aan en Nils en ik zijn er ook klaar voor! Langzaam komen de kinderen, die vandaag een liedje met ons gaan schrijven, binnen gelopen. Een aantal nemen gelijk enthousiast plaats op de zitzakken, andere kinderen kijken wat verlegen en afwachtend om zich heen. Zo te zien schrijven we vandaag een liedje met een jonge groep kinderen. ‘Weten jullie waarvoor wij hier de komende twee uur zijn?’, vragen wij. Een paar kinderen steken aarzelend hun hand op: ‘Muziek maken?’. ‘Jazeker!’.

Aangezien het nog vroeg in de ochtend is, starten we met een warming-up. We geven de kinderen allemaal een klein ritme-instrument en laten hen het orkest zijn. Om het orkest te leiden, hebben we natuurlijk nog wel een dirigent nodig. Een paar kinderen durven het aan om de groep te dirigeren. Ze laten de kinderen hard, zacht, snel en langzaam spelen. Wanneer de dirigent klaar is, volgt er een groot applaus. Na de warming-up is het tijd voor het echte werk!

We laten allereerst het lied horen met de refreinen die al klaar staan. Er ontbreken nog twee coupletten, dus deze gaan vanochtend geschreven worden. Wanneer je een liedje wil schrijven, is het natuurlijk heel belangrijk om te brainstormen. Al snel komen er allemaal goede ideeën voorbij, zoals computeren, skelteren, dansen en de Efteling. Hier maken we twee goedlopende coupletten van.

Na een korte pauze is het tijd om het liedje te oefenen en in te zingen. Een groot deel van de groep kan nog niet lezen, dus Nils besluit om kleine tekeningetjes te maken die uitbeelden wat de tekst zegt. Na een paar keer oefenen, kunnen we al snel beginnen met opnemen. Het lijkt net alsof de kinderen dit vaker gedaan hebben, want het opnemen gaat in rap tempo. Echte natuurtalentjes! Nu het lied is opgenomen en alle stemmen goed op de opname staan, is het natuurlijk heel belangrijk om video’s op te nemen voor in de videoclip! Om de beurt mogen de kinderen naar voren komen, met hun broertjes, zusjes, vriendjes of vriendinnetjes. Ze mogen nog even een stukje van het lied zingen voor de microfoon, met koptelefoon op. Dat ziet er natuurlijk heel stoer uit voor in de clip! Ook maken we nog wat groepsfoto’s. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een artiestennaam te bedenken voor de groep. Deze wordt ook al snel bedacht: De Pardoesjes.

Op donderdagavond komen we terug voor de dvd-presentatie. Het lied met videoclip moet natuurlijk getoond worden! Langzaam druppelt de ruimte weer vol, vol met nieuwsgierige kinderen en ouders. Hoe zou het lied en de clip geworden zijn? Na een kort gesprek over de fantastische week die de gezinnen gehad hebben, laten we de clip zien. Glimlachende gezichten kijken naar het scherm. ‘Hee, dat ben ik!!’ klinkt het hier en daar. Een daverend applaus klinkt wanneer de clip is afgelopen. We geven alle gezinnen een dvd mee, zodat ze de clip thuis nog is kunnen bewonderen.  Aangezien het de laatste avond van de kinderen in Villa Pardoes is, mogen we als klap op de vuurpijl nog Pardoes medailles uitreiken en de kinderen kronen tot ereburgers van de Villa. Wat een feest!

Imke Wiersema

Help je mee kinderen blij te maken?

Word bedrijfsfan

De Liedjesfabriek is grotendeels afhankelijk van donaties en sponsoring van bedrijven. Er zijn verschillende manieren om de Liedjesfabriek te steunen met uw bedrijf.

Lees meer

Start een actie

De Liedjesfabriek wil groeien om nog veel meer kinderen te kunnen bezoeken. Hoe meer mensen daarbij helpen, hoe beter. Alle hulp is welkom!

Lees meer

Doneer

Dankzij uw steun kunnen wij nog meer kinderen een muzikale oppepper geven! Bedankt namens alle kinderen en hun familie!

Doneer
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00