De Liedjesfabriek

Wat doet de Liedjesfabriek

Bij de Liedjesfabriek voelen zieke kinderen zich even beter. Met onze mobiele studio zoeken we kinderen op, aan hun bed. Samen schrijven we een lied en nemen dit op. Wij maken er daarna ook nog een videoclip bij. Kinderen staan bij ons op een positieve manier in het middelpunt en krijgen een podium om hun verhaal te vertellen. Wij zorgen voor een paar uur plezierige afleiding én een tastbare herinnering waar ze apetrots op zijn:

Hun eigen lied en videoclip!​

Op dit moment zijn we actief met liedjes schrijven in negen kinderziekenhuizen en in Villa Pardoes (een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen). Maar we hebben grote plannen om nog veel meer kinderen blij te maken met muziek. Want muziek is in veel gevallen het beste medicijn!

Muzikant Pieter in het Prinses Maxima Centrum

Locaties

De Liedjesfabriek is werkzaam bij: 

  • Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen  
  • Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen
  • Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam
  • Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag 
  • Maastricht UMC+
  • Prinses Maxima Centrum in Utrecht
  • Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam 
  • Villa Pardoes in Kaatsheuvel 
  • Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht
  • Willem-Alexander Kinderziekenhuis in Leiden
Onze werkwijze

We werken op elke gewenste locatie, individueel of in groepjes. We praten eerst over soorten liedjes en onderwerpen. Het kan gaan over huisdieren, hobby’s, lievelingseten maar ook over liefde en geluk. Ook de muziekstijl wordt samen gekozen; rock, R&B, hiphop of misschien wel reggae? Dan schrijven de kinderen hun eigen teksten, zingen of rappen deze in. Wij zorgen ter plekke voor een professionele opname en als ze dat willen, een eigen videoclip! Voor kinderen die geen liedje kunnen of willen maken biedt onze Liedjesmachine volop andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld het meespelen met een bestaand nummer, of misschien wel zelf iets componeren. Wij hebben daarvoor verschillende apps en computerprogramma’s. Maar we zijn ook erg goed in improviseren. Voor ons geldt: het kind vraagt, wij draaien!

Fabrieksmedewerkers

In de Liedjesfabriek werken ervaren Liedjesmuzikanten die er alles aan doen om kinderen een unieke muziekbeleving te bezorgen. Dat doen ze altijd samen met een Liedjesassistent.
In ons Blog kun je lezen wat zij zoal meemaken “on the road”.

Patrick Spierts
Patrick Spierts
Oprichter
Léon Winters
Léon Winters
Oprichter
Etienne Spierts
Etienne Spierts
Adviseur
lies pestman
Lies Pestman
Communicatie & P&O
Job Gerards
Job Gerards
Liedjesmuzikant & Coördinator Liedjesmobiel
Mark van der Mee
Mark van der Mee
Fondsenwerving & Liedjesassistent
Kim Kraaijvanger
Kim Kraaijvanger
Liedjesmuzikant & Stagebegeleider
Pieter Klaassen - Liedjesmuzikant
Pieter Klaassen
Liedjesmuzikant
johan van der zwet
Johan van der Zwet
Liedjesmuzikant
priscilla geelhoed
Priscilla Geelhoed
Liedjesmuzikant
May-Lin Achterkamp
May-Lin Achterkamp
Liedjesassistent
Martin Hogenboom
Martin Hogenboom
Liedjesassistent
thomas gerards
Thomas Gerards
Liedjesassistent
elwin lentze
Elwin Lentze
Liedjesassistent
rosanne langendijk
Rosanne Langendijk
Liedjesassistente
sarah werners
Sarah Werners
Liedjesassistente
zoe van huit
Zoë van Huit
Liedjesmuzikant
jan henk de groot
Jan Henk de Groot
Liedjesmuzikant
daphne van t erve
Daphne van't Erve
Stagiaire
roel de wilde
Roel de Wilde
Stagiair
marjolijn veenstra
Marjolijn Veenstra
Assistent
marielle van den oever
Mariëlle van den Oever
Assistent
maarten van eerden
Maarten van Eerden
Assistent

Ambassadeurs

dirk scheele ambassadeur
Foto: 2022 © Gerhard Witteveen

Dirk Scheele

Als songwriter voor kinderen spreekt het idee van De Liedjesfabriek mij erg aan. Liedjes schrijven en componeren kan echt een fijne manier zijn om je gevoelens en belevenissen te uiten in de tekst en muziek van een liedje. Daarnaast leg je deze gevoelens vast in een liedje en kunt ze daardoor makkelijker verwerken en een plek geven. Je kunt je liedje ook aan een ander laten horen en daardoor makkelijker je gevoelens delen. Het is een les voor de rest van hun leven en geeft ze veel plezier.

Liedjes schrijven en componeren kun je leren en daarom is het fijn dat de kinderen hierbij begeleid worden door ervaren songwriters. Ik ben opgeleid en heb gewerkt als muziektherapeut voor kinderen met een beperking. Ik formeerde daar bandjes en schreef liedjes met deze kinderen. Zij kwamen met de ideeën en ik hielp ze dit vorm te geven. Er kwamen echt ontroerende teksten naar boven over een verdrietige ijsbeer. Maar ook teksten als “Ik ben niet zielig!” Het samen muziek maken en liedjes componeren helpt kinderen ook om met elkaar contact te maken op een non-verbale manier.

ambassadeur tim van delft

Tim van Delft

“Muziek kan massaal en imponerend zijn, maar minstens zo krachtig als een volle popzaal is het effect van muziek op het individu. Zeker als ze zoveel voor hun kiezen krijgen als deze kinderen. De Liedjesfabriek geeft zoiets moois, omdat het meer dan afleiding is. Het biedt kans om je te uiten, om zonder medelijden en sombere gezichten te verwerken en iets van waarde te doen.” 

frank boeijen liedjesfabriek ambassadeur

Frank Boeijen

“De Liedjesfabriek is een prachtig initiatief dat steeds meer harten van kinderen verovert in de Nederlandse ziekenhuizen. De opzet spreekt me erg aan. Het maken van persoonlijke liedjes heeft veel impact op de kinderen en hun familie. Daarom steun ik deze organisatie van harte.”

norman bonink liedjesfabriek ambassadeur

Norman Bonink

Norman Bonink is de drummer van BLØF (oa. bekend van de nr 1 hit ‘Zoutelande’) en sinds 2016 ambassadeur van de Liedjesfabriek. We zijn enorm trots dat Norman onze ambassadeur is. Norman: “Ik zie het ambassadeurschap van de Liedjesfabriek als een grote eer want muziek verbindt en geeft kracht. Dat is waar ik me met alle plezier voor wil inzetten.”

harm edens liedjesfabriek ambassadeur

Harm Edens

“Muziek is troostend en helend, zeker bij ziekte. De mensen van de Liedjesfabriek snappen dat. In een wat sombere ziekenhuiskamer laten zij heel veel licht schijnen door de klanken die ze rondstrooien en de teksten die ze met z’n allen verzinnen. Even verandert de wereld in een plek waar gelachen wordt en waar hoop is. En als ze weer vertrekken, blijft er van die nieuwe wereld heel veel moois in het ziekenhuis achter. Gelukkig maar!”

Junior Ambassadeurs

De Liedjesfabriek is heel trots op hun junior ambassadeurs!
Dit zijn kinderen die de Liedjesfabriek hebben ervaren of hun broer(tje)/zus(je). Ze vinden het erg leuk om aandacht te creëren voor de stichting. Ook helpen ze mee om acties te organiseren voor de Liedjesfabriek.

wytze spierts junior ambassadeur

Wytze Spierts

“Hoi, ik ben Wytze Spierts 13 jaar oud en woon in Hapert (bij Eindhoven). Ik speel elektrische gitaar sinds mijn 7e jaar. Daarnaast speel ik de laatste jaren ook drums, keyboard en basgitaar. Sinds mijn 9e zit ik in in de rockband Black Swords. Hiermee heb ik al verschillende podia gestaan en we hebben 4 singles uitgebracht. Ik hou dus heel erg van muziek maken; daar word ik blij van. En daarom gun ik het zieke kinderen ook om muziek te maken en even een leuke afleiding te hebben van het ziek zijn!”

jip van der schans junior ambassadeur liedjesfabriek

Jip van der Schans

“Hallo, ik ben Jip, de grote zus van ameesing Mees! Mees is nu een klein draakje boven in de hemel, hij heeft met de Liedjesfabriek een mooi liedje gemaakt dat ik nog vaak luister.

Ik vind de Liedjesfabriek zo leuk, dat ik ze al een tijdje help. Om zo alle zieke kinderen te laten genieten van muziek. Want mijn broertje Mees vond het super fijn!!”

emma bolt junior ambassadeur

Emma Bolt

“Ik vind de Liedjesfabriek helemaal geweldig, het gaf mij afleiding in een moeilijke periode.”

Emma heeft samen met de Liedjesfabriek twee liedjes gemaakt. Vervolgens heeft Emma de Liedjesfabriek geholpen en mochten we haar filmen en fotograferen tijdens het maken van een lied. Bekijk de video hier.

yinthe timmer junior ambassadeur

Yinthe Timmer

Anick, moeder van Yinthe:

“Yinthe heeft met de Liedjesfabriek (net voor de zoveelste operatie) een gigantisch toffe rap in elkaar gezet. Ze kwamen net op het juiste moment voor de afleiding! Yinthe heeft het er nu nog steeds over! Daarom wil Yinthe heel graag junior ambassadeur worden.”

lise bekenkamp junior ambassadeur

Lise Bekenkamp

“Ik hou heel veel van muziek maken en zingen daar word ik heel erg blij van! Ik vind het fijn als héél veel kinderen ook leuke liedjes kunnen maken met de Liedjesfabriek.
De Liedjesfabriek zorgt ervoor dat je even niet aan de nare dingen denkt en ze vrolijken kinderen altijd op!”

Bekijk hier de videoclip van Lise.

ninthe drenth junior ambassadeur

Ninthe Drenth

“In de Liedjesmobiel mocht ik samen met de muzikanten een liedje maken. Ik vind de Liedjesfabriek echt heel leuk.”

De liefste wens van Ninthe was om een liedje te schrijven voor alle zieke kinderen, om ze op te vrolijken, ondanks dat zij zelf ook ernstig ziek is. Bekijk hier haar liedje.

tom klene junior ambassadeur

Tom Klene

Sabrina, moeder van Tom:

“Toen ik de Liedjesmobiel binnen kwam lopen zag ik een enorme glimlach op zijn gezicht. Even alles vergeten en lekker zingen. Alle favorieten kwamen in zijn lied voorbij: Ajax, Rico Verhoeven en Yes-R.”

Tom heeft zijn eigen liedje geschreven en opgenomen in de Liedjesmobiel.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00