“Zelfs op weg naar de operatiekamer klonk het liedje nog in de gang”

Geroezemoes op de gang. Een paar zachte deuntjes en vrolijke klanken. De muzikanten van de Liedjesfabriek zijn op de afdeling gearriveerd, klaar om weer een mooi liedje te maken en op te nemen met de Liedjesmachine. Pieter is muzikant en werkt al ruim zeven jaar voor de Liedjesfabriek, maar ieder bezoek aan het Prinses Máxima Centrum voelt voor hem als een nieuw avontuur.

Pieter in het PMC

Geen enkele dag is hetzelfde, maar Pieter stemt altijd eerst af hoe de sfeer en energie die ochtend is. Met zijn ukelele in de hand komt Pieter aan bij zijn eerste bezoek. Hij begint rustig een praatje over de hobby’s van het kind. Daarna legt hij uit wat de Liedjesfabriek doet, dat ze samen een lied gaan schrijven over iets dat het kind wil vertellen en daarna nemen ze het op. Pieter vertelt: “Vaak wordt er verbaasd gereageerd als ze horen dat ze het liedje helemaal zelf mogen verzinnen. De kinderen hebben niet in de gaten wat ze allemaal in hun mars hebben. De meeste kinderen beginnen eerst rustig en kijken nieuwsgierig van een afstand toe. Maar na een uurtje staan ze te springen van plezier. En dat is precies waar het om gaat: kinderen vrolijk maken en even helemaal afleiden.

Zingend naar de operatiekamer

Alle muzikanten van de Liedjesfabriek hebben een Liedjesmachine tot hun beschikking, een kast vol muziekinstrumenten en opnameapparatuur die in het ziekenhuis staat. De kinderen mogen kiezen wat ze willen, want zij zijn de superster in hun eigen liedje.

“Als muzikant voor de Liedjesfabriek moet je geduldig zijn”, vertelt Pieter. “Elk kind is uniek en daar moet je goed op in kunnen spelen. Als muzikant bouw je snel een band op, vooral als je de kinderen vaker ziet. De kinderen verheugen zich echt op je komst en verrassen iedere keer weer met hun ideeën.” Met meer dan 250 liedjes heeft Pieter een flinke collectie opgebouwd. “Mijn meest uitzonderlijke ervaring was een liedje dat we hebben opgenomen vlak voor het moment dat de operatie zou beginnen. Na de operatie hoorde ik van de ouders dat hun kind het liedje de weg naar de operatiekamer nog steeds aan het zingen was. Hier hebben ze
achteraf veel plezier om gehad.”

In november 2019 schreef en zong Toby dit liedje samen met Pieter en Milo in het Prinses Máxima Centrum

Muziek en plezier

Pieter : “Ik ben heel blij dat ik iets kan betekenen voor deze kinderen. Muziek is mijn passie en die kan op deze manier inzetten. Het is mooi dat er ruimte is voor alle soorten emotie, maar meestal heerst er vrolijkheid. De gesprekken met de artsen verdwijnen naar de achtergrond tijdens het uur waarin we muziek maken en vooral veel plezier hebben!”

En dat is precies waar de Liedjesfabriek om draait; de verbindende en ontspannende effecten van muziek, waardoor het kind even niet ziek is. Hiermee leveren ze een bijdrage aan het welzijn en herstel van het kind. En een herinnering voor het leven.

Gun jij meer zieke kinderen een muzikale oppepper? Doe een gift!

Help je mee kinderen blij te maken?

Word bedrijfsfan

De Liedjesfabriek is grotendeels afhankelijk van donaties en sponsoring van bedrijven. Er zijn verschillende manieren om de Liedjesfabriek te steunen met uw bedrijf.

Lees meer

Start een actie

De Liedjesfabriek wil groeien om nog veel meer kinderen te kunnen bezoeken. Hoe meer mensen daarbij helpen, hoe beter. Alle hulp is welkom!

Lees meer

Doneer

Dankzij uw steun kunnen wij nog meer kinderen een muzikale oppepper geven! Bedankt namens alle kinderen en hun familie!

Doneer
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00