“De Liedjesfabriek is een cadeautje voor de kinderen”

“Een meisje dat met glinsterende ogen zingt door de microfoon, terwijl de muzikant haar op de gitaar begeleidt. De glimlach die dat beeld op je gezicht tovert is voor mij typerend voor de Liedjesfabriek”, vindt Mirjam. Ruim vijf jaar geleden is de Liedjesfabriek van start gegaan in het Beatrix Kinderziekenhuis/UMCG in Groningen. Waar Mirjam van Gent werkzaam is bij de pedagogische zorg.

Mirjam van Gent, werkzaam bij de pedagogische zorg in het Beatrix Kinderziekenhuis

“Toen de muzikanten hun Liedjesfabriek-concept bij ons op de afdeling kwamen toelichten, was ik direct enthousiast. De muzikanten gaan bij de kinderen op hun kamer op bezoek om er een gezellig uurtje van te maken. En dat lukt!

Mijn medewerkers werken op zes afdelingen waarvan vier verpleegafdelingen voor kinderen tussen de 0-18 jaar. De Liedjesfabriek komt op al deze afdelingen, maar vooral bij kinderen die genoeg energie hebben om actief mee te werken.

De passie die de muzikanten tonen, voor hun muziek maar zeker ook voor de kinderen, sorteert overal effect. Het enthousiasme en de genegenheid die zij tonen voor het kind is iets wat enorm gewaardeerd wordt. Niet alleen door het kind en de ouders, maar zeker ook door de behandelaars. Het feit dat onze patiëntjes weer even positief in het middelpunt staan en zich beduidend minder ziek en beter in hun vel voelen, is enorm belangrijk in het ziekteproces.”

Muziek kalmeert & geeft een boost

“Dat muziek een goede manier is om ontspanning en afleiding te realiseren, wordt tijdens de opleiding al duidelijk: dans en muziek zijn belangrijke vakken. Pedagogisch medewerkers bereiden kinderen voor op operaties en onderzoeken en bieden stressreductie. Het is belangrijk voor kinderen in ziekenhuizen dat zij dingen kunnen doen die ze thuis ook doen, zoals spelen, lezen of tv-kijken. Het ziekenhuis is een stressvolle omgeving, daarom is het belangrijk de kinderen voldoende afleiding te bieden. De Liedjesfabriek speelt daarbij een belangrijke rol. Muziek kalmeert de kinderen en geeft ze een positieve, vrolijke boost.”

Liedjesfabriek i.h. Beatrix Kinderziekenhuis
Muzikanten Dirk en Lisa samen met Emma in het Beatrix Kinderziekenhuis

Het effect van muziek op de  zorgafdeling

“Maar de muziek heeft niet alleen een effect op de kinderen. Ik zie dat op de afdelingen veel nieuwsgierigheid is naar wat de muzikanten aan het maken zijn en dat sommige medewerkers ook wel eens mee zouden willen doen. Als dat gebeurt kan het zelfs zo zijn dat de hele kamer op zijn kop staat. De muzikale klanken die de Liedjesfabriek komt brengen klinken nog lang door op de afdelingen.

Mede namens mijn collega’s spreek ik dan ook de hoop uit dat de Liedjesfabriek zijn muzikale medicijn nog heel vaak komt toedienen bij onze kinderen!”

Heb je genoten van het verhaal van Mirjam en wil jij een bijdrage leveren aan ons werk?

Help je mee kinderen blij te maken?

Word bedrijfsfan

De Liedjesfabriek is grotendeels afhankelijk van donaties en sponsoring van bedrijven. Er zijn verschillende manieren om de Liedjesfabriek te steunen met uw bedrijf.

Lees meer

Start een actie

De Liedjesfabriek wil groeien om nog veel meer kinderen te kunnen bezoeken. Hoe meer mensen daarbij helpen, hoe beter. Alle hulp is welkom!

Lees meer

Doneer

Dankzij uw steun kunnen wij nog meer kinderen een muzikale oppepper geven! Bedankt namens alle kinderen en hun familie!

Doneer
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00