Een verlegen kindje ontpopt zich tot een echte rapper!

“Muziek maken met zieke kinderen is iets moois waar ik graag een bijdrage aan wil leveren”. Dat is hoe Mark het werk bij de Liedjesfabriek ervaart. Mark van der Mee is muzikant voor de Liedjesfabriek, waar hij al veel bijzondere verhalen heeft meegemaakt.

Muziekprojecten in de gevangenis en in het ziekenhuis

Mark werkt sinds 2018 als muzikant voor de Liedjesfabriek. Muziek is altijd zijn passie geweest en met zijn band schreef hij al de meest creatieve liedjes. Hij wilde echter nóg meer doen met muziek. Omdat hij al bekend was met de Liedjesfabriek, was de keuze simpel: “Het klonk als iets moois; muziek kunnen maken met zieke kinderen”.

Een dagje meelopen met muzikant Yildiz gaf voor hem de doorslag. “De aanpak van de Liedjesfabriek maakte meteen heel veel indruk op mij. Tijdens mijn eerste dag zong ik met een meisje een liedje van Davina Michelle, Het duurt te lang. “Het is bijzonder om te zien dat de kinderen eerst rustig op hun kamer zitten, maar als je weg gaat zo energiek zijn!” Mark werkt daarnaast voor een ander muziekproject, waar zijn collega’s met gedetineerden in de gevangenis muziek maken. “Hier zetten zij ook verhalen in muziek om. Dit is weer een totaal andere dynamiek, maar met hetzelfde concept: verwerken.”

Mark van der Mee en Jimmy
Wijkheldendag DAR

Een muzikaal medicijn

Mark werkt samen met Yildiz in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, maar gaat ook af en toe met o.a. Dirk en de Liedjesmobiel op pad om naar zieke kinderen toe te gaan. Een bijzonder moment staat hem nog helder voor de geest. “Met de grote groene bus reden we naar een school om een negenjarig meisje te verrassen. We hebben haar uit de klas gehaald en ze was totaal overdonderd. Daarna hebben we in de Liedjesmobiel uitgelegd wat we gingen doen: een liedje met haar schrijven. We wisten dat zingen haar passie was en ze kon direct duidelijk vertellen waarover ze wilde zingen. Het schrijfproces was heel mooi, ze kwam heel wijs over. Een paar uur later was het liedje al opgenomen.” Later vernamen Dirk en Mark dat het schrijven van het liedje meehielp in het verwerkingsproces. “Dat maakt het muzikale medicijn tastbaar. Het was heel bijzonder om dat op deze wijze mee te maken!”

De Liedjesfabriek is een feest voor iedereen. Zo hebben Mark en Dirk ooit met de Liedjesmobiel vast gestaan tijdens een sneeuwstorm. Ze ging niet bij de pakken neerzitten maar pakten de gitaar en vermaakten de overige automobilisten met hun muziek. “Entertainment in de file!” zegt Mark.

Unieke karakter van de Liedjesfabriek

“De Liedjesfabriek heeft een participatief karakter. Het is echt entertainment met de kinderen. Ze zijn onderdeel van een muzikaal proces. Of ze nou een liedje willen schrijven of gewoon naar een liedje willen luisteren, dat maakt voor de muzikanten niet uit”, zegt Mark. “Het kind bepaalt en heeft de regie. Muziek maken is onderscheidend en heeft iets universeels. Het belangrijkste is dat het kind afleiding heeft!”

Dagje door het ziekenhuis met Mark

Mark maakt veel dingen mee die een indruk op hem achterlaten: “Er was een jongetje dat helemaal stond te springen toen wij de kamer in liepen. Hij vond het ‘supervet’. Hij was helemaal fan van rap en liet liedjes horen die hij al eerder had gemaakt. Dit jongetje hoefde je maar een beetje te sturen, zijn energie was aanstekelijk! Maar ook rustigere kinderen kunnen volledig uit hun dak gaan. Toen we de kamer inliepen vertelde een relatief rustige zesjarige dat hij fan was van Eiffel 65. Die band van ‘Blue da ba die da be da’. We gaven hem de ruimte en hij begon ineens heel snel te freestylen! Dat maakt wel even impact! Het zieke kindje werd weer even kind. En dat is waar we voor staan als muzikanten!”

Wil jij, net als Mark, kinderen blij maken met jouw impact?

Help je mee kinderen blij te maken?

Word bedrijfsfan

De Liedjesfabriek is grotendeels afhankelijk van donaties en sponsoring van bedrijven. Er zijn verschillende manieren om de Liedjesfabriek te steunen met uw bedrijf.

Lees meer

Start een actie

De Liedjesfabriek wil groeien om nog veel meer kinderen te kunnen bezoeken. Hoe meer mensen daarbij helpen, hoe beter. Alle hulp is welkom!

Lees meer

Doneer

Dankzij uw steun kunnen wij nog meer kinderen een muzikale oppepper geven! Bedankt namens alle kinderen en hun familie!

Doneer
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00